søndag den 15. marts 2015

Sygeplejersker for en dag - Katutura hospital

Det er søndag middag, og vi sidder pt og hygger os med en muffin og en flaske vand - i skyggen. Vi er blevet beskyldt for altid at klage over vejret. Enten er det for varmt, eller også regner det! Vi er derfor stoppet med at klage os over varmen, og prøver at nyde den og søge skygge i stedet.

Der er sket meget forskelligt i denne uge. Vi har været sygeplejerske for en dag, på børneafdelingen på Katutura hospital. Det var en lidt blandet oplevelse. Børnene er indlagt med deres mødre, som hjælper børnene med alt. Så der er ikke så meget for sygeplejerskene at gøre. Der er dog 3 børn indlagt, som er blevet efterladt af deres forældre, så dem kunne vi passe lidt på. Vi lagde hurtig mærke til 2 ting. 1. Der er RIGTIG beskidt i forhold til, at vi befinder os på et hospital. 2. Børnene får kun æg, toastbrød, kiks, og marmelade med sukker ovenpå at spise. Vi spottede hurtigt et par damer der lignede nogle der kom fra køkkenet, og fik lavet os en aftale med dem om at vi bare kunne gå derned og tjekke det ud. Efter den beskidte oplevelse af gangen, var vi noget spændte på at se hvordan køkkenet tog sig ud. Til vores store overraskelse var køkkenet så fint og rent. Tror nærmest at det var det reneste sted på hele hospitalet. Ingen på hospitalet vidste at vi kom i dag, og indtil vi ramte køkkenet havde vi gået helt ubemærket hen. Men i køkkenet blev vi stoppet, og blev vist hen til hospitalets diætist. Hun var helt naturligt meget uforberedt på at vi kom, og virkede ikke helt tilpas med det. Hun var meget svær at forstå, men prøvede at give os et billede af hendes arbejde. Hun er den eneste diætist til 1.200 patienter, og har rigtig meget arbejde med individuelle samtaler, men også bare at oplærer læger og sygeplejersker i forholdt til kost. Vi blev desværre hurtigt afbrudt, og hun måtte sende os videre til en mand som kunne give os en rundvisning i køkkenet. Vi var vældig imponerede over den måde de virkede til at håndtere fødevarerne på, hvor kød, grøntsager og kartofler/pasta/majsgrød var helt opdelt og ikke i kontakt med hinanden. De havde specielle diæter til diabetikere og patienter med synke/tand problemer. For alle patienter kører de 14 dages menuer, og udover at der bliver serveret ret meget sukker til den enkelte patient i løbet af en dag, så er måltiderne rimelig varierende ud både i forhold til kød og grønt. Det var en rigtig fin oplevelse, men det kunne have været fedt at følge diætisten arbejde lidt tættere på!

Der er simpelthen sket det mest fantastiske i denne weekend. Vi har fået vores pas retur, og har endelig fået vores arbejdsvisum på plads. JUHUU.. Så de sidste 3 arbejdsdage i suppekøkkenet, kan vi nu arbejde helt lovligt. Efter at vi har hørt lidt historier omkring kopiering af pas, var vi ikke så vilde med at give dem væk, men det er måden det bliver gjort på. Efter 4 uger er de endelig i vores varetægt igen!

En anden vild ting der er sket her i weekenden, er at har været på bar i slumkvarteret Katutura. Vi startede egentlig med at se solnedgangen fra vores nye yndlingssted i Windhoek. Monicas søn Peacemaker og kæresten Iza tog os med op på en bakke hvor vi havde udsigt over hele byen, og kunne nyde solnedgangen i total stilhed. Det var virkelig koseligt (vi har fået 3 norske veninder, og er blevet vilde med ordet koseligt = hyggeligt). Vi har fået besked på ikke at opholde os i dette område alene, og slet ikke når det er mørkt. Det var kulsort da vi skulle ned, men vi havde hele 5 afrikanske bodyguards med os, så vi følte os nogenlunde trygge. Herefter tog vi på bar. Vi holdte hele tiden lidt øje med folk omkring os, men følte os helt tilpas i de andres selskab.

Igen har vi lavet mad. Denne gang med udgangspunkt i Monicas egen opskrift. Ris med sardiner og ærter og gulerødder fra dåser. Vi ændrede lidt på retten og tilsatte linser og fløde for at forhøje mængden af proteiner og energitætheden. Heldigvis havde vi mere succes med denne ret og børnene spiste alt op. Det mindede jo også meget om noget de kendte i forvejen.

På tirsdag tager vi på en 9 dages tur, hvor vi blandt andet skal på safari - vi glæder os :)





1 kommentar:

  1. Hej Lotte og Mette. 1000 tak fordi I har delt jeres oplevelser med os - det har været rigtig spændende at læse med herinde. God tur hjem og pøj-pøj fremover. Knus fra Birgitte

    SvarSlet